מה זה NLP, ואיך עובד תהליך כזה?
שיטת טיפול קצרת מועד המאפשרת למונחה לחולל שינויים רצויים בחייו.
את השינויים יוצרים על ידי שינוי במחשבות, באמונות וברגשות של המונחה וכתוצאה מכך הדבר משפיע על שינוי בהתנהגות וכך יוצר מציאות חדשה. את השינוי יוצרים על ידי תכנות ועדכון מחדש של הדפוסים האוטומטיים המעכבים שיושבים בתת המודע, מכאן השיטה פועלת ועובדת עם תת המודע, מה שמאפשר שינויים מהירים ויעילים הנשמרים לאורך זמן.
לדוגמה:
נדמיין שהמוח שלנו הוא כמו מחשב המופעל במשך תקופה ארוכה על יד תוכנה שכוללת פקודות ותבניות מובנות, שעם הזמן הפכה לישנה ואולי לא מעודכנת.
כמו שאנחנו מעדכנים מפעם לפעם את תוכנת המחשב כדי לשדרג את יכולות המחשב, לרענן ולהתאים את הביצועים של המחשב לדרישות של עולמנו המשתנה כך גם בתהליך NLP אנחנו מעדכנים ומאפשרים למונחה לתכנת את עצמו בהתאם למטרות של חייו תוך שחרור מרגשות קשים וטראומות מהעבר הרחוק.
חשוב לציין כי בתהליך טיפול של NLP אין מטפל ומטופל, אלא ההסתכלות היא על מונחה שמחליט לבצע שינוי מתוך בחירה ולקיחת אחריות על איכות חייו והמנחה מאפשר את התהליך הזה בצורה מיטבית ונותן לו כלים לביצוע השינוי.
המונחה הוא "המטופל" והוא זה שמטפל בעצמו.
מתוך אמונה מלאה ביכולותיו של המונחה ובחיבור לאמת הפנימית שלו, תפקיד המנחה לתת כלים פרקטיים ליצירת השינוי, לשקף ולעודד. המנחה אחראי על התהליך האפקטיבי של הפגישה ואילו המונחה יוצק לתוכה את התוכן ועושה בחירות אמיצות לעבר השינוי.
מכאן גם אחרי סיום התהליך המונחה יוצא עם כלים לחיים שיכול להמשיך להשתמש בהם גם לאחר סדרת המפגשים ולהמשיך לייצר בחייו שינויים רצויים בכוחות עצמו ללא תלות במנחה.
מהו דמיון מודרך ? ומה ההבדל בין דמיון מודרך למדיטציה?
שתי הטכניקות עובדות על קשיבות. בדמיון מודרך כמו במדיטציה אנחנו מתיישבים במקום שקט ונינוח לרוב עוצמים את העיניים כדי למקד את תשומת הלב שלנו פנימה לתוך עצמנו. מחקרים מראים לנו שהמוח שלנו מגיב בצורה זהה במצבים בהם המוח שלנו רואה משהו במציאות או מדמיין את אותו הדבר דרך התמונות בדמיון,
תרגיל לדוגמה: שבו בצורה נינוחה, עצמו את העיניים וקחו 10 נשימות עמוקות, דמיינו שלידכם יש עץ לימונים גדול, כל הלימונים בשלים ומוכנים לאכילה אתם ניגשים וקוטפים את אחד הלימונים וחותכים אותו לחצי, אתם ממש יכולים לראות את המיץ החמוץ שנוטף מהלימון, עכשיו קחו את חצי הלימון וטפטפו ממנו לתוך הפה .... מה קרה לכם בגוף? האם הפה שלכם התמלאה ברוק או ממש יכולתם להרגיש את הטעם החמוץ? זאת בדיוק ההוכחה שהדמיון מפעיל את אותם האזורים והמנגנונים במוחנו.
מכאן מה שדמיון מודרך עושה לוקח אותנו לטייל במחוזות הדמיון דרך סיפור או מטאפורה, כדי להכניס מסרים חשובים ומקדמים לתוך תת המודע התהליך הזה מאפשר רגיעה, חיבור פנימה, הקשבה לקול הפנימי שלנו והזנת תת המודע שלנו באמונות ומסרים חדשים, שמקדמים אותנו לעבר מטרתנו. אחד היתרונות הבולטים בדמיון מודרך הוא שניתן להתאים אותו לכל אדם באופן אישי כדי לקבל את התוצאות המקסימליות.
מדיטציה היא למעשה תרגול מנטלי אישי, קיימות אין ספור מדיטציות שונות, שכל מטרתן היא זהה: תרגול מנטלי, ריכוז, שחרור מלחץ ורגשות קשים אחרים. במדיטציה הקלאסית החיבור פנימה נעשה דרך ריכוז בשקט ומיקוד תשומת הלב שלנו פנימה דרך מנטרה או מילה שבחרנו, לאחר תרגול מדיטציה ניתן ליישם אותה גם בעיניים פקוחות בתנוחות שונות כאשר אנחנו לבד או סביב אנשים הכל תלוי תרגול ויכולת ריכוז.
אני רואה מכנה משותף בין מדיטציה ודמיון מודרך ושניהם משיגים את אותם המטרות.
המלצתי היא להתחיל בדמיון המודרך בשלב הראשון ובהמשך ניתן לעבור לסוגים שונים של מדיטציות על מנת לייצר הדרגתיות וחווית הצלחה ביישום.
בתוך מפגש NLP נשתמש לא פעם בדמיון מודרך כדי לייצר השפעה על תת המודע.